Vanliga frågor

Om du läser detta är du förmodligen ute efter de perfekta linserna. Men eftersom detta är inte alltid helt enkelt kanske har du en del frågor som du skulle vilja ha snabba svar på. I denna artikel har vi sammanställt de allra vanligaste frågorna gällande linser så att du snabbt ska hitta de svar du söker.

Vilken lins ska jag välja?

Detta går tyvärr inte att svara på utan du måste helt enkelt vända dig till din optiker för att komma fram till vilka linser som passar just dig och din livsstil bäst. Ta detta på allvar och klicka inte hem första bästa linser då fel linser snarare kan skada din syn än att göra nytta.

Finns det någon åldersgräns på linser?

Generellt finns ingen åldersgräns på linser, utan det handlar helt enkelt om personlig mognad och ansvar som bestämmer huruvida linser är något att satsa på. Vanligtvis dyker frågan om linser upp om till exempel ett barn börjar närma sig tonåren och inte tycker att glasögon är så roligt längre. Det allra viktigaste när det gäller linser är att man måste förstå vikten av att sköta hygien och att undvika linser vid till exempel förkylning. Om ett yngre barn ska ha linser måste föräldrarna ta fullt ansvar för skötsel.

Med andra ord finns ingen åldersgräns, utan det handlar med om huruvida man är redo att ta det ansvar som linser för med sig.

Kan man sova med kontaktlinser?

Ja, det kan man. Dock måste man ha rätt sorts lins om det handlar om att sova hela nätter med linserna. Skulle du slumra till på bussen eller i soffan med vanliga linser är detta ingen fara. Dock kan det kännas lite obehagligt och torrt i ögonen efter att man vaknat. Detta obehag försvinner oftast inom bara några minuter.

Kan ålderssynthet korrigeras med linser?

Ja, detta synfel kan korrigeras antingen med hjälp av progressiva eller bifokala linser. Dessa linser innehåller optik som underlättar både långsynthet och närsynthet.

Vad är det för skillnad mellan stabila och mjuka linser?

Mjuka linser är de allra vanligaste idag och stabila användes mer i början av kontaktlinsens historia. De mjuka linserna håller i allt ifrån en dag upp till ett år medan stabila linser inte har någon bestämd livslängd, utan det handlar om hur väl du sköter om dem. Dock rekommenderar man att stabila linser bör bytas ut årligen.

Stabila linser är något hårdare och behöver lite tid för att bli bekväma medan mjuka linser är behagliga redan ifrån början. En annan skillnad är att mjuka linser oftast ligger på ögonvitan medan stabila linser enbart täcker ögats hornhinna.

Kan jag köpa linser utan att rådfråga min optiker?

Du kan beställa linser online när som helst, men du bör alltid kontakta din optiker innan du beställer hem ett par linser, särskilt om du aldrig använt linser tidigare. Även om du vill byta linser och testa en annan sort bör du rådfråga en optiker först. Dina ögon är känsliga och din syn viktigt, så undvik att ta genvägar.

När ska jag inte använda linser?

Använd inte linser om du har irriterade, kliande ögon och när du är förkyld. Försök även att i allra möjligaste mån undvika att bära linser i dammiga och kemikaliefyllda miljöer.

Vi på Linserpånätet.net hoppas att du blivit lite klokare och att vi har hjälpt dig i jakten på de perfekta linserna!

Comments are closed.