Sköt om dina ögon

Ögat är ett känsligt organ som alla människor bör ta hand om, inte minst du som är linsbärare. I denna artikel visar vi dig hur du sköter om dina ögon och linser så att dina ögon mår bra.

  1. Sköt om dina linser. Linsskötsel är mycket viktigt för om dina linser är smutsiga eller får proteinbeläggningar kan det irritera eller i värsta fall skada ögonen och/eller ögonlocken. Innan du tar ut och sätter i dina linser ska dina händer vara helt rena och linskopparna som du förvarar dina linser i ska alltid vara stängda så de håller sig rena. Du bör också slänga dina gamla linskoppar och använda de nya som följer med när du köper ny linsvätska.
  2. Se till att locket alltid sitter på linsvätskan när du inte använder den.
  3. Om dina ögon brukar vara torra bör du använda ögondroppar som är anpassade för linsanvändare.
  4. Använd alltid solglasögon utomhus när sommar- eller vintersolen är som starkast. Det förebygger grå starr som många drabbas av när de blir gamla. Grå starr kan göra att man får svårt att se i dåligt ljus, att synen blir suddig, att man ser dubbelt, att man lätt bländas och att omgivningen ser lite gulaktig ut.
  5. Konsumera vitaminer och mineraler som DHA (finns i fet fisk), Vitamin B2 (kött, kyckling, spannmål och vissa grönsaker), A-vitamin (oljor, mejeriprodukter och fet fisk) och zink (skaldjur och nötter), det mår ögat och synen bra av.

Comments are closed.