Linsvätska & linstillbehör

Linsvätska

Linsvätska är såklart det absolut viktigaste och vanligaste linstillbehöret. Linsvätskan har flera funktioner:

  • Rengör dina linser från smuts och damm.
  • Tar bort proteinbeläggningar som annars kan irritera ögonen och göra att linserna skaver mot ögonlocken.
  • Desinficerar linserna från virus-, bakterie- och svampangrepp som kan vara skadliga för ögonen.
  • Förvarar och blötlägger dina linser så att de känns bättre i ögonen.

Det är bara om du använder endagslinser och dygnetruntlinser som slängs efter en enda användning som du inte behöver använda dig av linsvätska regelbundet. Däremot är det bra att ha lite linsvätska tillhands om dessa linser strular.

Det finns även riktigt små flaskor med linsvätska som du kan ta med in på flygplanet utan du att stoppas i säkerhetskontrollen eftersom de inte innehåller mer väska än vad som är tillåtet.

Linsbehållare

När man köper linsvätska ingår nästan alltid ett par nya fräscha linskoppar i förpackningen, men om du vill skaffa lite snyggare linsbehållare med en lite mer personlig prägel kan du köpa sådana linsbehållare separat. Det finns många linsetuin och linsbehållare med olika former och motiv.

Ögondroppar

Om du är en av alla de linsanvändare som lider av torra ögon bör du först och främst använda en linssort som är skonsam för dina ögon, till exempel linser som är tillverkade av Hydro Gel, sedan bör du skaffa ögondroppar som är speciellt anpassade för linsbärare. Sådana ögondroppar lägger sig som ett tunt återfuktande lager på hornhinnan och funkar utmärkt ihop med linser. Det är bara att applicera ögondropparna och sedan sätta i linserna.

Resefodral

Om du ska ut och resa är det inte så dumt att köpa ett speciellt linsfodral som är anpassat för resor. I dessa resefodral kan du stoppa ner dina linsförpackningar så att de skyddas mot stötar och hårt tryck.

Det finns även resefodral med spegel som gör det enkelt för dig att sätta i dina linser när du sitter i flygplansstolen och inte har lust att tränga dig förbi passageraren vid gången föra att ta dig till toaletten. Om du använder endagslinser är det extra praktiskt att använda sig av ett resefodral som rymmer det antal linser du ska ha med på resan.

Comments are closed.