Linsvård & ögonvård

Det är viktigt att sköta om sina linser och se till att de inte angrips av bakterier och smuts som kan skada eller irritera ögat. Utöver det är det viktigt att ta hand om ögonen så att de inte blir irriterade, och känsliga, något som är extra viktig för oss linsanvändare. Nu ska du få några konkreta tips som gör att dina linser och ögon kommer att må bra.

Så tar du hand om dina linser

  1. Om du inte använder endagslinser eller dygnet runt linser måste du rengöra dem noggrant varje kväll. Det innebär inte att du ska gnugga linserna sönder och samman utan att du försiktigt gnuggar dem med fingret i cirkelrörelser mot handflatan i ca fem sekunder per sida.
  2. Se till att dina händer är riktigt rena innan du sätter i eller plockar ut linserna. Tvätta händerna med vanlig tvål och vatten. Om du har hanterat färsk chili eller andra starka kryddor (eller bakat en snus) tidigare på dagen måste du vara extra noggrann och eventuellt använda handsprit innan du tvättar händerna.
  3. Linskopparna ska alltid vara stängda när du inte använder dem.
  4. Sätt alltid på locket på linsvätskan efter att du har använt den, annars blir den inte steril längre.
  5. Byt ut dina linskoppar några gånger om året, gärna en gång varje eller varannan månad. I nödfall kan du koka dem i en kastrull om de är smutsiga, det funkar faktiskt har vi på linerpånätet.net erfarit.

Så sköter du om dina ögon

  1. Gnugga inte dina ögon vare sig du har linser i ögonen eller inte, det kan skada hornhinnan, och om du har linser i ögonen kan de också skadas eller ramla ut. Om du absolut måste gnugga, gör det långsamt och med lätt tryck.
  2. Använd ögondroppar om du har torra ögon.
  3. Använd solglasögon när du är ute i starkt solljus, dels för att linserna kan bli torra annars, dels för att solens farliga UV-ljus kan skada näthinnan så att du får grå starr när du blir äldre.

 

Comments are closed.